Ο ποταμός Νυαμπαρόνγκο, της Fanny Schertzer

(δικαιώματα)

















3 Μαρτίου 2010

Αντικρουόμενες αφηγήσεις, εικασίες και φήμες ...


Francois de Grossouvre , από το άρθρο στη Wikipedia

για τα έργα και τις ημέρες των προέδρων Πωλ Καγκάμε της Ρουάντας, Γιοουέρι Μουσεβένι της Ουγκάντας, Λωράν Ντεζιρέ Καμπιλά του Κονγκό, κι' ακόμα μερικές φωτογραφίες.




                          Paul Barril, από την France Soir





Μέρος Β΄
Για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο του Χαμπιαριμάνα, στις 6 Απριλίου του 1994, στις οχτώ η ώρα το βράδυ, πάνω από το αεροδρόμιο του Κιγκάλι, καθώς επέστρεφε από το Νταρ ες Σαλαάμ, κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα.

Οι πύραυλοι ήταν ρωσικής τεχνολογίας, μάλλον SAM-16, ένα εύχρηστο όπλο που κρύβεται και μεταφέρεται εύκολα, διότι ζυγίζει δέκα κιλά και έχει μήκος ενάμισι μέτρο. Τέτοιους πύραυλους είχε η Ουγκάντα, αλλά μπορούσες να τους προμηθευτείς άνετα σε καμιά τριανταριά άλλες χώρες του κόσμου, χώρια οι μαϊμούδες που κατασκεύαζαν οι κινέζοι. Το όπλο δεν δείχνει τον δολοφόνο.

Άλλοι λέγανε πως δολοφονία και Γενοκτονία ήταν μέρος ενός και ενιαίου σχεδίου. Σύμφωνα μ' αυτή την εκδοχή, τον Χαμπιαριμάνα τον σκότωσαν οι δικοί του, οι γυναικάδελφοί του συγκεκριμένα, και οι περί αυτών σκληροπυρηνικοί, αυτοί που κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα με την συμφιλίωση και τον εκδημοκρατισμό, κείνο το κρατικοδίαιτο, μαφιόζικο περιβάλλον, το γνωστό και ως ακαζού ή "το σόι της μαντάμ" . Ύστερα πήραν την εξουσία με πραξικόπημα, φόρτωσαν την δολοφονία στο FPR, και βάλθηκαν να απαλλαγούν από τους τούτσι ως γένος δια παντός.

Μια άλλη εκδοχή έλεγε πως ήταν έργο του Πωλ Καγκάμε. Τώρα που οι αλεξιπτωτιστές του Μιτεράν είχαν αποχωρήσει, θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο εύκολα, αρκεί να έβρισκε μια αφορμή να τον ξαναρχίσει. Άλλοι πάλι λέγανε οι βέλγοι. Άλλοι λέγανε οι γάλλοι. Άλλοι οι ουγκαντέζοι και οι αμερικάνοι. Πολλά ακόμη σενάρια ακούστηκαν, από κάθε πιθανή ή απίθανη πηγή, και σε όλες τις πιθανές ή απίθανες παραλλαγές.

Μια ώρα μετά την κατάρριψη, η προεδρική φρουρά και η πολιτοφυλακή είχαν αρχίσει τις σφαγές μέσα στο Κιγκάλι. Κι' από το Κιγκάλι οι σφαγές απλώθηκαν σ' όλη την χώρα μέχρι να μπει ο Μάϊος.

Στις 7 Απριλίου, την επομένη της κατάρριψης, ο Φρανσουά ντε Γκροσούβρ, στενός συνεργάτης του προέδρου Μιτεράν και νονός της νόθας κόρης του Μαζαρίν, γιατρός, αντιστασιακός επί Κατοχής, βιομήχανος, πρώην στέλεχος της γαλλικής αντικατασκοπίας και παλιότερα υπεύθυνος της Gladio στην Λυών, αυτοκτόνησε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Με δύο σφαίρες στο κεφάλι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

Στις 8 Απριλίου το FPR ξανάρχισε τον πόλεμο. Τις επόμενες μέρες δύο γάλλοι της τεχνικής βοήθειας, ειδικοί στις ηλεκτρονικές υποκλοπές, μαζί και η σύζυγος του ενός, δολοφονήθηκαν από το FPR στο σπίτι τους στο Κιγκάλι. Άγνωστο γιατί βρίσκονταν εκεί.

Και στα τέλη του Ιουνίου, κάποιος ονόματι Πωλ Μπαρίλ, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Χωροφυλακής, πρώην στέλεχος του γραφείου του Μιτεράν σε θέματα αντιτρομοκρατίας, νυν ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρίας αμυντικών εφαρμογών τον οποίο είχε προσλάβει η οικογένεια Χαμπιαριμάνα να εξιχνιάσει την υπόθεση, βγήκε στην γαλλική τηλεόραση και κατήγγειλε τον Πωλ Καγκάμε ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ισχυρίστηκε πως κατείχε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου που το αποδείκνυαν, και πως ο ντε Γκροσούβρ δολοφονήθηκε γιατί είχε προειδοποιήσει τον Χαμπιαριμάνα μέσω του Μομπούτου Σέσε Σέκο να μην κάνει το μοιραίο ταξίδι στο Νταρ ες Σαλαάμ. Αργότερα, οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τον Μπαρίλ πως αυτός όπλισε και εκπαίδευσε τους εξτρεμιστές χούτου στους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν για την δολοφονία.

Το Κιγκάλι κάθε πρωΐ ξυπνάει βουτηγμένο σε μιαν πυκνή ομίχλη ίδια το μαλλί της γριάς, δεν διακρίνεις τίποτα.

                                                                                                       Κανένας

(Συνεχίζεται)


Περισσότερα για τον Paul Barril στο άρθρο της Wikipedia. Για την υπόθεση της κατάρριψης, άφθονο υλικό στο Assassination of Habyarimana and Ntaryamira , επίσης στηνWikipedia . Και βέβαια η ανάλυση της Alison Des Forges και των συνεργατών της στην HRW, στο Leave none to tell the story, στο κεφάλαιο The attack on Habyarimana plane. Υπάρχει και αυτή του Gerard Prunier στο The Rwanda crisis: History of a Genocide. Για τον Francois de Grossouvre, εδώ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτοκτονία με δύο σφαίρες στο κεφάλι; Ισως το πετύχει κανείς αν αυτοπυροβοληθεί με πολυβόλο ή με Τόμσον, που είχαμε στο στρατό.

Κανένας (Σύζυγος της Πηνελόπης) είπε...

Κοίτα ρε σύμπτωση! και ο Bérégovoy, ο πρωθυπουργός του Μιτεράν, με δύο σφαίρες στο κεφάλι αυτοκτόνησε! ούτε με σφαίρες δεν αυτοχτονάνε έτσι! ούτε με σφαίρες!