Ο ποταμός Νυαμπαρόνγκο, της Fanny Schertzer

(δικαιώματα)

















29 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΑΝΤΑΣ




Ρουάντα: Νησιωτική Δημοκρατία της Ανατολικής Μεσογείου, κειμένη ΝΔ της Πελοποννήσου, χωριζόμενη δε εξ αυτής διά του Πορθμού της Μάνης. Έκτασις: 26.338 τ. χλμ. Πληθυσμός: 10.266.470 κατ. (84 % Βαχούτου, 15 % Βατούσι, 1 % Βατουά, όπως επίσης 1523 μέτοικοι εκ Χίου, Μυτιλήνης, Σάμου και άλλων νήσων του Αιγαίου, οι οποίοι εισήγαγον εις την Ρουάνταν την καλλιέργειαν της ελαίας, του μαστιχοδένδρου και των εσπεριδοειδών). Πρωτεύουσα: Κιγκάλι. Άλλαι πόλεις: Μπουτάρε, Ρουενγκέρι, Γισένι κ.α. Επίσημος γλώσσα: Κινιαρουάντα. Άλλαι ομιλούμεναι γλώσσαι: Σουαχίλι, Αγγλική, Γαλλική, Ελληνική.
Τα Δύο Αδέλφια

1 σχόλιο:

Alex είπε...

Λοιπόν, ήμουν στο Τσιρίγο πέρυσι το καλοκαίρι. Ιούλιος στον Αβλέμονα, στην ανατολική πλευρά, παραθερίζαμε οικογενειακώς. Επισκεπτόμενοι τους καταρράκτες του Μυλοπόταμου, αν και προχωρημένο απομεσήμερο είπαμε να ξεκινήσουμε για το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στις απόκρημνες δυτικές ακτές του νησιού. Φτάσαμε την ώρα που ο ήλιος χανόταν πίσω από μια κίτρινη πάχνη, αρκετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν κουταμάρα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε χρόνο να επισκεφθούμε την σπηλιά. Μείναμε να χαζεύουμε ταρακουνημένοι και ταλαιπωρημένοι τα χρώματα του ορίζοντα.

"Μπαμπά, μπαμπά, εδώ είναι οι Δροσουλίτες", είπαν τα παιδιά. Την αργή πορεία των σκιών που αναζητούσαμε για να δούμε αγναντεύοντας την προηγούμενη χρονιά το Λυβικό, ισχυρίζονταν ότι την έβλεπαν ευκρινώς μέσα στους υδρατμούς της Δύσης από τα βράχια των Κυθήρων. Δεν διέκρινα τίποτε στην αρχή. Αλλά σε λίγο ήμουν σίγουρος ότι τους έβλεπα κι εγώ αυθυποβαλλόμενος στην επιμονή των παιδιών. Έτσι πίστευα και ήταν διασκεδαστικό το παιχνίδι. Αλλά τώρα κατάλαβα πως δεν μου έκαναν πλάκα. Δεν ήταν οι νεκροί ιππότες αυτοί που έβλεπα να βαδίζουν αργά στο θολό ορίζοντα. Ήταν Ρουαντέζοι. Ήταν θύτες. Ήταν θύματα. Ήταν γονιοί. Και συγγενείς χιλιάδες!...